Bra att veta
Kolhydrater gör oss pigga/håller oss friska (+ hjärnans bränsle). Hit räknas många livsmedel, allt ifrån vitt socker till fibrer och allt däremellan. De kolhydrater som ger oss bra mättnad och bra näring är tex; grönsaker, bär, frukt, rotfrukter, grova bröd, bulgur/quino/matvete, potatis och ris osv…
Fett ger oss mättnad (allra mest energi). Hit räknas fisk, avokado, nötter, olja, grädde, smör osv…
Protein ger oss byggstenar till bla våra muskler. Hit räknas fisk, kött, kyckling, ägg, bönor osv.
Vi måste få i oss alla tre av dessa näringsämnena för att fungera optimalt. När vi tränar, speciellt när vi tränar hårt/mycket, gör vi av med otroligt mycket energi därför är det väsentligt att fylla på hela tiden. Till och med grönsakerna går åt som energi och dem är bra att ha i kroppen för hälsan/hålla sig frisk- så fyll på med grönsaker! Däremot innehåller inte grönsaker särskilt mycket energi (mättnad) vilket gör att vi då måste lägga till övriga näringsämnen för att få upp kaloriintaget.
Flera olika, kända och okända, faktorer spelar roll när vi tänker på VAD, HUR och NÄR varje person ska äta. Känn efter vilken typ av mat och vilket typ av upplägg som passar bra för just dig. Du ska känna dig pigg och stark och valen du gör borde rimligen eftersträva dina träningsmål. Du kan absolut utgå från ett ”färdigt upplägg/innehåll” men kom ihåg att modifiera om det så det passar DINA smaklökar, DIN vardag, DIN hälsa osv…
Tips
- Gör matlagningen så enkel ni kan; tex att använda ugnen så du slipper att stå vid spisen och passa.
- Gör storkok så slipper du laga mat varje dag
- Kör ”halv åtta hos mig” = hoppa runt och ät middag hos nära/kära så slipper du laga middag varje dag
- Ät kostillskott; D-vitamin + omega3.
- Om du har svårt att få i dig frukost- testa att gå upp ännu tidigare/dricka din frukost
- Om du har svårt att äta överlag – öka antalet måltider successivt. Därefter ökar du storlekarna på måltiderna successivt. Stanna på den nivån där du känner dig pigg och stark.
- Om du har en tendens att äta för stora portioner- se till att göra kloka och medvetna val när du lägger mat och grönsaker på tallriken och håll dig till en portion.
- Rent krasst så måste inte all mat vara supergod utan ibland är det viktiga vad den gör/inte gör med din kropp. Du ska bli starkare, fräschare och friskare av din kost!
- Sträva dock efter att hitta bra OCH god mat så din kost blir hållbar.